"Уроците от Курската битка стават особено актуални днес, когато нацистите отново нахлуха в Курска област“. Това се казва в коментар на руското посолство във Вашингтон, разпространен от пресслужбата на дипломатическата мисия, предава ТАСС.

"Днес, когато нацистите отново нахлуха в Курска област, поуките от Курската битка стават особено актуални“, подчертава руското дипломатическо представителство. "Историята ни учи, че издръжливостта и единството на народа, желанието му да защити земята си са ключът към победата. Съвременните предизвикателства пред страната изискват същото единство и решителност, които бяха демонстрирани на бойните полета през 1943 г.“, казват от посолството в коментар на Руската федерация по повод годишнината от разгрома на нацистките войски от съветските войски в битката при Курск.

"В този ден си спомняме с дълбока признателност подвига на съветските войници, които защитиха нашата родина в невероятно труден и критичен момент от историята. Курската битка се превърна в символ на непреклонна воля и смелост, които в крайна сметка обърнаха хода на Великата Отечествена война“, подчертават от руското дипломатическо представителство.

"Нисък поклон и признателност към ветераните от Великата отечествена война, чиито героични усилия и саможертва ни дадоха възможност да живеем. Тяхната устойчивост и мъжество са пътеводна светлина за участниците в специалната военна операция, които достойно продължават делото на своите предци и защитават своята родина“, се отбелязва още в съобщението.