Последният кораб, по ключовата военновременна сделка, която позволява безопасен черноморски износ на украинско зърно, напусна пристанището на Одеса, преди крайния срок за удължаване на споразумението, според сведения на  на Reuters, MarineTraffic и Daily Sabah.

Ключовото споразумение, което Украйна и Русия сключиха с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., се опита да облекчи опасенията относно глобалната продоволствена сигурност и позволи храната и торовете да стигнат от Украйна до части на света, където милиони гладуват.

Русия не се е съгласила да регистрира нови кораби от 27 юни и инициативата ще изтече на 17 юли, освен ако Москва не се съгласи да я удължи. Русия многократно е заявявала, че няма да удължи сделката, освен ако нейните искания не бъдат изпълнени, включително да гарантира, че собствените й селскостопански доставки няма да бъдат изправени пред пречки за транспорт.

Говорител на ООН заяви по-рано, че генералният секретар Антонио Гутериш чака отговор от руския президент Владимир Путин относно предложението за удължаване на сделката. В писмо до Путин Гутериш е написал, че подкрепя премахването на пречките пред Русия да изнася своите торове.

Путин заяви на президента на Южна Африка Сирил Рамафоса в телефонен разговор, че ангажиментите за премахване на пречките пред износа на руски храни и торове все още не са изпълнени.

Предназначена да бъде удължавана на четири месеца, сделката е приветствана като фар на надежда на фона на война и е подновена три пъти – последните два само за два месеца, тъй като Русия настояваше, че нейният износ е задържан.

Сделката предоставя гаранции, че корабите, влизащи и напускащи украински пристанища няма да бъдат атакувани. Корабите се проверяват от руски, украински,  на ООН и турски служители, за да се гарантира, че носят само храна, а не оръжия, които биха могли да помогнат на която и да е от страните.

Сделката помогна да се намалят световните цени на хранителните стоки като пшеницата, които достигнаха рекордни нива, след като Русия нахлу в Украйна.

Украински официални лица не коментираха веднага дали корабът, плаващият под турски флаг TQ Samsun, е напуснал Одеса.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган изрази увереност по-рано относно перспективите за удължаване на сделката.

"Готвим се да посрещнем Путин през август. Ние сме на една вълна с него по въпроса за разширяването на черноморския зърнен коридор“, заяви Ердоган пред репортери.

Той допълни още, че се надява, че с писмото на Гутър до Путин "ще осигурим разширяването на зърнения коридор с нашите съвместни усилия и тези на Русия“.

От ООН са заявили, че все още чакат отговор на писмото на Гутериш.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нито потвърди, нито отрече изявлението на Ердоган. "Няма изявление за това от руска страна", подчерта той.

Путин заяви, че нито едно от условията на Москва за функционирането на сделката не е било изпълнено.

"Искам да подчертая, че нищо не е направено, абсолютно нищо. Всичко е едностранчиво", заяви Путин в телевизионно интервю. "Ще мислим какво да правим, имаме още няколко дни“, добави той.

За да убеди Русия да се съгласи на черноморската сделка, през юли 2022 г. е подписан и тригодишен меморандум за разбирателство, съгласно който служители на ООН се съгласиха да помогнат на Русия да изнесе своите храни и торове за чуждестранни пазари.

Докато руският износ на храни и торове не е обект на западни санкции. Москва заяви, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са се превърнали в бариера за пратките.

Ключово искане на Русия е повторното свързване на Руската земеделска банка (Rosselkhozbank) към международната платежна система SWIFT. То е прекъснато от ЕС през юни 2022 г. заради нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

ЕС обмисля да свърже дъщерно дружество на Rosselkhozbank със SWIFT, за да позволи транзакции със зърно и торове, се се посочва в доклад.

Украйна и Русия са основни световни доставчици на пшеница, ечемик, слънчогледово олио и други достъпни хранителни продукти, на които разчитат Африка, Близкия изток и части от Азия. Украйна също е огромен износител на царевица, а Русия на торове – други критични части от хранителната верига.

Инициативата за черноморско зърно позволи 32,8 милиона метрични тона (36,2 милиона тона) храна да бъдат изнесени от Украйна от миналия август, повече от половината за развиващите се страни, включително тези, които получават облекчение от Световната продоволствена програма (WFP).