На Покровското направление основните боеве в момента се водят на южния фланг на руското настъпление, пише "Страна.ua“ в материал, предаден без редакторска намеса от "Фокус“.

Първо, за Галициновка. Руските войски, съдейки по доклади както на руски, така и на украински военни, контролират по-голямата част от селото, което покриваше от юг вече загубената от ВСУ Карловка - голям украински укрепен район западно от Авдеевка, базиран на язовир. Сега той премина в ръцете на руснаците.

Единствено Галициновка, според картата на Deep State, е под украински контрол на юг. Останалата територия е или под Руската федерация, или в сивата зона (тоест там се водят битки).

Целта на тези битки, както пишат руските медии, е изтласкването на украинските въоръжени сили от друг отдавна контролиран укрепен район - в Невелское. Тази издатина във фронта е последната голяма територия, контролирана от Украйна в близост до Донецк.

В тила на Невелское на запад са само две села - Желаное Първо и Второ. Те се намират съответно на 2 и 3 километра южно от Галициновка. Превземането им ще бъде равносилно на оперативно обкръжаване на украинските въоръжени сили на Невелския перваз, тъй като само попадналите под огневия контрол на руснаците пътища на север от Красногоровка ще останат за снабдяване на украинските части там.

А според руските Telegram канали руските войски вече се бият за Желаное Първо. Те също така твърдят, че украинските войски вече са започнали да се оттеглят от Невелское на запад, за да не бъдат обкръжени. Но засега няма доказателства за това.

В същото време стратегически по-застрашаваща ситуация се развива за украинските въоръжени сили на запад - в района на Селидово и Новогродовка. От тези населени места, както вече писахме, се отваря път на югозапад - заобикалящ от тила цялата втора линия на отбраната на украинските въоръжени сили западно от Донецк, която се базира на Украинск, Горняк и Курахово.

След бързото падане на Новогродовка, украинското командване очевидно е осъзнало тази заплаха, следователно, според данни от различни източници, резервите са прехвърлени към отбраната на Селидово и руснаците не успяват да превземат града веднага. От няколко дни там се водят ожесточени боеве, по време на които руските войски успяха да овладеят покрайнините на града и сега се опитват да пробият към центъра. Но, както пишат руските публични страници, украинските въоръжени сили тук, за разлика от Новогродовка, оказват упорита съпротива.

Но като цяло, повтаряме, активизирането на руските войски се забелязва не в посока Покровск и Мирноград, а на юг - към Невелское, Красногоровка и Курахово.