"Няма да има нови преговори нито за Преспанското споразумение, нито с България за ЕС. Тези споразумения вече са сключени, няма да има предоговаряне за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС". Това е заявила американският посланик в Скопие Анджела Агелър в интервю за "Радио свобода".

Да бъда съвсем ясена, Преспанското споразумение е важен исторически договор за страната. Знам, че за много хора в РСМ беше изключително трудно да приемат промяната на името. Но това беше международно споразумение, с което тогавашното правителство и мнозина в международната общност бяха съгласни. Със сигурност ние (САЩ) бяхме част от този процес и аплодирахме. Това е нещо, което помогна на Северна Македония да влезе в НАТО и получи много възможности да напредне в преговорите за Европейския съюз. Бяхме много доволни, че новият премиер и неговите министри казаха "Северна" в клетва. Това е ключово и е основна част от Споразумението. Сега много внимателно ще следим как се спазва", е посочила Анджела Агелър.

"Но както вече казах чрез спазването на Преспанското споразумение е ключово и разбира се е приоритет за нас в Скопие, в американското посолство и за Вашингтон. Чувствам, че има известна доза разсейване и отбелязване на точки от това кой какво е казал. Но е важно да се спазват международните договорености, което премиерът Християн Мицкоски заяви, че ще направи, и да вървим напред и да водим важните разговори", е допълнила Агелър.