В ислямската религия няма нищо, което да оправдава атаката от 7 октомври, извършена от палестинската групировка Хамас срещу Израел. Това пише ръководителят на диплматическата мисия на еврейската държава в Туркменистан Исмаил Халди в материал, представен за "Фокус“ от Посолството на Израел в България.

Текстът е публикуван без съкращения и редакторска намеса.

На 7 октомври, в една съботна сутрин - свещен ден от седмицата в еврейската традиция, който тази година съвпадна с еврейския празник Симхат Тора - еврейските общности в Южен Израел, в близост до Ивицата Газа, бяха внезапно нападнати от терористи.

Продължилата с часове брутална атака, извършена от Хамас (чието пълно име е "Ислямско съпротивително движение“) доведе до убийството на 1400 души, а над 240 бяха отведени като заложници в Газа. Сред тях имаше жени, деца и старци.

Това без съмнение беше най-чудовищната атака в историята на Израел.

Но това беше и предателство към исляма и неговите принципи. Няма нищо в исляма, което да оправдае такава ужасна атака. Ислямът като свещена религия заклеймява насилието и тероризма. Освен това, според нашето верую, Свещеният Коран признава пълната вяра във всички пророци. Както се казва в Сура ал-Имран 84: "Вярваме в Аллах и низпосланото на нас, и в низпосланото на Авраам и Исмаил, и Исаак, и Яков, и на родата му; и в дареното на Моисей и Исус, и на пророците от техния Господ - и не правим разлика между никого от тях и на Него (Аллах) сме отдадени."

Нещо повече, по отношение на убийството на невинни хора, Коранът ясно казва в Сура Ал-Исраа-33: "И не убивайте човек – Аллах е възбранил това, освен по право." Дори залавянето на жени е абсолютно забранено в исляма, независимо дали са язиди от Синджар в Ирак или израелски еврейки от Нир Оз, независимо дали са мюсюлманки или не. Ясно е, че Хамас е нарушил исляма.

Ето защо, това е моето послание към Хамас: Вие предавате исляма. Вие танцувате върху кръвта на невинните души, които сте убили. Кой ислям разрешава убийството на невинни в името на религията и Бог? Коя религия позволява избиването на беззащитни хора? Вие изградихте славата си с черепите на онези беззащитни жертви. Как ще се изправите срещу Бога в деня на Страшния съд? Какво ще му кажете? Да не би да му кажете, че всички евреи в тези общности са неверници и атеисти? Че те не са хора, служещи на Бог? Казвам ви: в този ден ще си хапете пръстите и няма да има кой да ви помогне! В този ден всички невинни жертви ще застанат пред Бога и ще кажат: Господи, за какъв грях ни убиха, за какво престъпление ни заклаха и допуснаха да се пролее кръвта ни, децата ни да осиротеят, жените ни да останат вдовици, да ни разпръснат и да ни лишат от живота, който Ти ни даде?

Призовавам ислямските институции: Не виждате ли как убийците от Хамас танцуват върху кръвта на невинни хора? Какво право имат да проливат кръвта им? По какъв закон им отричат тяхната святост? Знаете, че Хамас е виновен. Знаете, че те фалшифицираха истината, изопачиха религията, проляха кръвта на невинни люде и се опозориха. Те изопачиха законите на небето, на Тората, Евангелията и Корана.

Трябва да говорите. Няма оправдание за мълчанието пред това, което беше извършено в името на исляма, съпроводено с празнуване на убийствата, раздаване на сладкиши и пожелания за унищожение на евреите.

Обръщам се и към тези, които претендират, че раздават мъдрост и които издават фетви – без вашите фетви, изкусителни обещания за девици в рая, младежите не биха търсили смъртта, нито биха мразили живота. Вашите фетви, издадени в името на исляма, чисто и просто узаконяват насилието, убийството и самоубийството.

Случилото се на 7 октомври не беше политически конфликт, а по-скоро отвратителна терористична атака в името на исляма. Искам обаче да ви уверя, че Израел ще продължи да предприема всички необходими действия, за да върне пленниците безопасно у дома, при техните семейства и за да защити своите граждани и да унищожи способностите на Хамас. А светът трябва да разбере: Израел не воюва срещу палестинците. Палестинците не са врагове на Израел. Врагът е Хамас и неговата отровна омраза към Израел, както е отразено в Хартата на Хамас. Израел винаги се е стремял да постигне траен, доблестен мир чрез пряк и честен диалог, точно както призовава Корана в Сура ал-Анкабут-46: "И спорете с хората на Писанието (евреи и християни), единствено и само по най-хубавия начин..."

Моля се на Аллах това да стане реалност...Амин".