Хуманитарната криза в Газа и страданията на израелците може да бъдат прекратени незабавно, ако ХАМАС капитулира и освободи израелските заложници, пише посланикът на еврейската държава в България Йоси Леви Сфари в материал, публикуван от "Фокус" без съкращения и редакторска намеса. 

Простият факт е, че хуманитарната криза беше причинена от ХАМАС с нападението му срещу Израел на 7 октомври – с убийството на над 1200 израелски граждани от всички вероизповедания, изнасилването на жени и момичета, отвличането на 253 израелци (134 от които все още държани за заложници в Газа, в нарушение на техните хуманитарни права), с раняването на хиляди и прогонването на близо 200 000 израелци от домовете им.

Преди 7 октомври Израел подкрепяше усилията за подобряване на икономиката и повишаване на жизнения стандарт в Ивицата Газа. От 7 октомври насам, обаче, Израел е принуден да се бори с ХАМАС, за да защити населението си от заплахите на терористичната организация да унищожи Израел. През 18-те години на своето управление ХАМАС превърна Ивицата Газа в огромна база за терор, потискайки собствения си народ и насочвайки огромни ресурси за унищожаване на Израел, вместо да ги използва за подобряване на живота на хората в Газа.

Израел води тази война съгласно Правилата на войната, както е продиктувано от международното право, и полага големи усилия да предупреди, да евакуира и помогне на цивилното население в Газа, и да улесни доставката на хуманитарна помощ. От своя страна, ХАМАС непрекъснато краде храна, лекарства и други консумативи за собствена употреба, като предпочита да удължи войната, вместо да подобри положението на собствения си народ.

Стратегията на ХАМАС е ясна: мишена на организацията е цивилното население в Израел, а целта е да се нанесат максимални щети и да се всее терор. В същото време организацията се е внедрила сред цивилното население в Газа, изграждайки масивна и сложна подземна тунелна мрежа – използвана за нападения, съхранение на оръжия и за подслон на лидерите на Хамас – разположена под почти всяка значима структура в Газа, включително централата на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA), болници и училища. ХАМАС умишлено използва собственото си население като човешки щитове, причинявайки цивилни жертви и физическо унищожение, за което след това обвинява Израел. За Хамас тази жестока и цинична политика е печеливша: организацията причинява болка на Израел, като убиват израелци, а след това обвинява Израел за жертвите в Газа, когато Израел отвръща на удара, като през цялото време генерира международен натиск и нападки срещу Израел в световен мащаб чрез своите политически съюзници в чужбина. ХАМАС, извършителят на военни престъпления и престъпления срещу човечеството и причината за страданията и на двете страни, играе съвършено ролята на жертва.

Поради тази причина войната може да завърши само с пълно поражение на ХАМАС: прекратяването на управлението му над Ивицата Газа и премахването на военния му капацитет. Примирие, което позволява на ХАМАС да остане жизнеспособен, би позволило на неговите лидери да обявят победа, да привлекат нови поддръжници по целия свят и да възстановят властта си. Хамас ще използва образа на жертва – на който много хора по света наивно вярват – за да се превъоръжи и да се подготви за следващата вълна на насилие, която вече открито заяви, че възнамерява да извърши. Това е порочният кръг, в чийто капан бяхме през последните 18 години, когато всеки рунд на насилие - винаги приключващ преди ХАМАС да бъде победен - позволи на терористичната организация да стане по-силна и да се подготви за следващия рунд, а кулминацията бяха зверствата на 7 октомври.

Окончателното поражение на ХАМАС е от съществено значение за изграждането на по-добро бъдеще както за израелците, така и за палестинците. Израел демонстрира многократно желанието си за мир, включително чрез пълното си оттегляне от Ивицата Газа през 2005 г. Въпреки това лидери, което се отказват от насилието и искрено се стремят към мир, няма да имат шанс за развитие и утвърждаване сред палестинците, докато терористите имат надмощие.

Международната общност трябва да застане зад усилията на Израел да победи ХАМАС, както и Хизбула и други ирански марионетки, и да окаже възможно най-силен натиск върху Хамас да освободи израелските заложници и да спре войната, която започна на 7 октомври. Това е единственият начин да се разреши хуманитарната криза, да се позволи на разселените жители на Газа и израелците да се завърнат по домовете си и да се сложи край на страданията както в Газа, така и в Израел.