Грузинският посланик в Украйна Георгий Закарашвили напусна Киев в четвъртък в отговор на искането на украинското ръководство. Това беше потвърдено от грузинското външно министерство, съобщава украинската агенция УНН, позовавайки се на "Новости Грузия“.

По-рано украинската страна протестира във връзка със състоянието на бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили, настоявайки Тбилиси да спре изтезанията на затворника и да го прехвърли за лечение.

Украинското външно министерство поиска грузинският посланик да напусне страната за консултации. Управляващата партия на Грузия заяви, че всякакви консултации по този въпрос са изключени.

Грузинското външно министерство заявява, че действията на Киев са несправедливи, но Тбилиси "се въздържа от всякаква допълнителна реакция на предприетите от Украйна стъпки и по-нататъшно влошаване на ситуацията“.

Влошаването на отношенията между Украйна и Грузия в последно време се дължи и на нежеланието на правителството в Тбилиси да наложи санкции на Москва заради нахлуването на украинска територия. Грузинците продължават да поддържат пълни икономически отношения с Русия и дори наскоро възобновиха спрените преди години директни полети между страните.