Европейският посланик Дейвид Гир заяви, че е просто да се каже, но е почти невъзможно да се осъществи отклоняването на европейски пари от изграждането на жп линията за България по трасето по Коридор 10 (за Гърция).

В интервю за скопското електронно издание "Слободен печат“ дипломатът казва: "Не можете просто да прехвърлите парите от Коридор 8 към Коридор 10, нашата (европейска) система не работи така. Обсъждали сме с министъра на транспорта, с министър-председателя и други и смятам, че в следващите седмици, месеци ще намерим общ език как е най-добре да продължим. Така че не можете просто да пренасочите пари от нещо, което вече е постигнало известен напредък, към нещо, което все още се развива“.

Той обяснява, че и двата коридора са важни в европейската пътна и железопътна мрежа“:

"В случая с Коридор 8 планът е участъкът от Скопие до България да бъде завършен до 2030 г., а участъкът от Скопие през Албания да бъде завършен до 2040 г. Напълно разбираемо е, че премиерът гледа инвестиции и задава въпроси. Имахме добра, обширна дискусия с правителството и за Коридор 8, и за Коридор 10. Коридор 8 е много по-напреднал като проекти. Проектът за железопътната линия от Скопие до българската граница има три участъка, като първият е почти завършен, по втория се работи, а за третия трябва търг. Ще продължим дискусиите, защото това е много важен въпрос. Съгласихме се също, че Коридор 10 е важен. Вече сме инвестирали в помощ за подобряване на железопътния коридор 10 и миналата седмица Комисията определи по-голям фонд за това. Но ще отнеме повече време, защото той не е добре подготвен“.

Гир казва, че най-голямото му разочарование през четирите години дипломатическа служба в Скопие са промените в Наказателния кодекс в Република Северна Македония.

"Мисля, че най-голямото ми разочарование беше от Наказателния кодекс. "Мисля, че хората бяха много разочаровани и имаше чувството, че нещата няма да се развият в правилната посока по отношение на безнаказаността“, казва той.

Гир скоро напуска Македония. Той ще бъде заменен от гръцкия дипломат Михалис Рокас.