Най-добрият шанс на Хамас да оцелее е като мобилизира масов международен натиск върху Израел с цел да принуди страната да прекрати операцията си в Ивицата Газа. Това подчертава ръководителят на дипломатическата мисия на Израел в България Йоси Леви Сфари в материал, представен за "Фокус" от посолството на страната в София.

Публикуваме текста в цялост и без редакторска намеса.

Безпрецедентното клане на израелци, извършено от Хамас на 7октомври, може би въодушеви поддръжниците в Газа и в чужбина и със сигурност зарадва спонсорите на тази терористична организация в Иран, но също така обедини израелския народ около необходимостта да не позволи на Хамас отново да избива децата му.

Ясно е, че Хамас не може да се мери с военните способности на Израел. В момента най-добрият му шанс за оцеляване е да мобилизира масов международен натиск върху Израел, принуждавайки го да прекрати операцията в Газа.

Техниката на Хамас за постигане на това е проста и двояка: Първата стъпка е да се предизвикат колкото се може повече палестински жертви и колкото се може повече разрушения. При втората стъпка Хамас разпространява получените изображения по целия свят, за да окаже натиск върху Израел за преждевременно прекратяване на огъня.

За да получи своите истории и изображения на опустошение, Хамас използва човешки щитове, поставяйки повечето си военни активи във или под цивилни домове, офиси, търговски центрове, училища, джамии, църкви и болници. Умишлено позиционира ракетни установки, използвани за обстрел на израелски цивилни до палестински цивилни с надеждата да предизвика ответен огън. Не се заблуждавайте, това са умишлени и калкулирани практики.

По същия начин, когато дефектни палестински ракети експлодират в самата Газа и ударят болници и училища, Хамас лицемерно обвинява Израел. Палестинските смъртни случаи, дори когато са причинени от самия Хамас, се използват за подстрекаване на насилие и омраза по целия свят.

Хамас постига две ключови ползи, докато поставят жителите на Газа в изключителна опасност:

Първата е традиционната полза, постигната чрез използването на човешки щитове – ефективен имунитет за ръководството, оръжията и различна терористична инфраструктура на Хамас. Това е резултатът, ако Израел се въздържа от удари по легитимни военни цели, за да не навреди на незамесените палестинци.

Другата полза е доста уникална за Хамас: международен натиск върху Израел, защото без значение колко внимателно действат военните, когато се използват невоенни лица за човешки щитове, цивилните и цивилната инфраструктура ще бъдат засегнати. А Хамас знае от миналия си опит, че израелските отбранителни сили винаги спазват по-висок стандарт от всяка друга армия при подобни обстоятелства.

Има и допълнителна, тясно свързана полза за Хамас. Тази терористична организация отчаяно иска да отклони вниманието от ужасяващото си клане на 1400 невинни хора в Израел и отвличането на над 200 други. Само като се представя като жертва, Хамас може да си възвърне съчувствието на част от международната публика.

Идеята, че даден режим би насърчил смъртта на собствените си жители, може да изглежда немислима за повечето хора, но не и за запознатите с идеологията на Хамас.

Терористичната организация Хамас е неразделна част от джихадисткото движение. Неговият основен приоритет е замяната на Израел с ислямистки халифат. За тези фанатици тази цел оправдава извършването на най-ужасяващи нападения срещу израелски цивилни и третирането на населението на Газа като пионки, които трябва да бъдат пожертвани.

Хамас се моли за съчувствието на хората, които все още не разбират, че това не е национално освободително движение, а по-скоро двойник на ИДИЛ, който ще донесе само широкомащабно опустошение, нестабилност и страдание.

Хамас представлява непосредствена заплаха както за израелските, така и за палестинските цивилни. Опасността, която представлява Хамас, обаче не спира дотук. Точно както самоубийствените бомбени атентати и нападенията с коли бомби първо бяха насочени към израелци, а след това се разпространиха в Европа и извън нея, клането на 7 октомври може да вдъхнови джихадистките терористи в други страни да извършат подобни деяния.