Във всички православни църкви, повече от 10 000 от тях, в цяла Гърция днес (4 февруари) беше прочетено посланието на Светия синод на Гръцката православна църква, изразяващо сериозна опозиция срещу проектозакона за еднополовите бракове, представен от правителството на премиера Кириакос Мицотакис, съобщава гръцката телевизия Antena1.

Посланието е прочетено по време на сутрешната служба, след като гръдският синод на заседанието си на 23 януари взе решение, че не е съгласен с легализирането на еднополовите бракове и възможността еднополовите двойки да осиновяват деца.

В посланието се посочва, че "еднополовите бракове противоречат на християнските ценности и семейните традиции".

Добавя се, че проектозаконът се застъпва за "премахване на бащинството и майчинството и въвеждане на неутрално родителство".

"В същото време църквата подчертава, че сурогатното майчинство само стимулира експлоатацията на жените и променя свещената институция на семейството. Църквата не може да приеме това, защото изневерява на нейната мисия. Традиционното християнско семейство се състои от баща, майка и деца, “, се посочва в съобщението.