Венеция реши да въведе такса за посещение на града за туристите, съобщава CNN.

Новата мярка има за цел да определи нова система за управление на туристическите потоци и ограничаване на ежедневния туризъм във Венеция през определени периоди, в съответствие с деликатността и уникалността на града.

През следващата година ще има общо 29 дни, когато ще се начислява такса за посещение на града. По-конкретно от 25 април до 5 май, а след това в събота и неделя през май, юни и юли.

Заплащат влизащите в Стария град между 8.30 и 16.00 часа. Всеки турист над 14 години ще трябва да плати, за да влезе в града.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро посочи, че заплащането на влизане в града е първата стъпка в процеса на регулиране на достъпа на посетителите.

"Това е експеримент, насочен към подобряване на условията за живот на града и тези, които живеят и работят в него. Ще го проведем с голямо смирение и разбиране, че могат да възникнат проблеми", отбеляза още той.

Размерът на вноската ще бъде 5 евро на ден и няма да намалява. Също така няма да има праг на присъствие, над който ще се начислява допълнителна такса за достъп.

Събирането на средства ще се извършва директно от Община Венеция, предимно чрез уеб приложение, достъпно на https://cda.ve.it, където е възможно да получите билет (QR код), представен в случай на контрол .