Бившият украински президент и настоящ депутат във Върховната Рада Петро Порошенко е влязъл в тройката на най-богатите украинци заедно с Виктор Пинчук и Ринат Ахметов по време на войната с Русия, пише УНИАН.

В сравнение с миналата година състоянието на Порошенко се е увеличило с 224 милиона долара и възлиза на почти 1 милиард долара. Съответните данни публикува експертът Светлана Кушнир въз основа на рейтингите на водещи бизнес издания в Украйна - NV и Forbes.

Според информацията лидерът на партия "Европейска солидарност" Петро Порошенко е сред тримата най-богати украинци със състояние от 954 милиона долара.

"Така за 12 месеца състоянието на Порошенко нарасна с 224 милиона долара. През първата година от пълномащабната инвазия Порошенко заемаше едва 12-то място в класацията на богатите хора със състояние от 730 милиона долара", пише Кушнир.

Както беше съобщено, наскоро избухна скандал около състоянието на Порошенко. По данни на НАЗК Порошенко е получил повече от 37 милиона гривни от правителството на Виктор Орбан. Това се случи седмица преди Порошенко да се опита да отиде в чужбина за преговори с Орбан. Тогава граничарите не пуснаха народния депутат от страната, тъй като украинските специални служби получиха информация, че посещението му в Унгария може да бъде използвано от руските ФСБ и ГРУ.

Също така политическият експерт Валентин Гладких съобщи, че Петро Порошенко, по време на планирана среща в Унгария с Орбан, е възнамерявал чрез него да предаде на Руската федерация и други заинтересовани страни сигнал за готовността си да води кампания за "принуждаване на Украйна към мир“, отбелязва УНИАН.