Бурята "Золтан" причини големи наводнения и разрушения докато преминаваше през Германия, включително големи прекъсвания на железопътния транспорт и затваряне на коледните базари, в навечерието на коледните празници, пише германският The Local.

Далеч от зимната страна на чудесата, на която повечето се надяваха в дните преди Коледа, бурята "Золтан" удари Германия с бурни ветрове и проливен дъжд, оставяйки диря от разрушения след себе си.

Удряйки северното крайбрежие на Германия в четвъртък (21 декември), бурята продължи да преминава през страната в петък, което накара Германската метеорологична служба (DWD) да издаде предупреждения за лошо време както за ветровитите крайбрежни региони, така и за много части на юг, заедно с регионите в Северна - Рейн Вестфалия.

Екстремни наводнения също засегнаха градове по река Елба, като нивата на водата се покачиха с повече от три метра над средния прилив, според Федералната морска и хидрографска агенция.

В Хамбург проливен дъжд накара Елба да наруши брега си и да наводни центъра на града, включително историческия Рибен пазар.

В много градове в Северна Германия коледните базари бяха принудени да затворят вратите си на фона на опасните ветрове и дъждовете.