В петък федералната германска столица Берлин ще бъде парализирана от поредна транспортна стачка, която ще засегне движението на метрото, автобусите и трамваите в града, съобщава вестник BILD.

Синдикатът Verdi призовава служителите на столичния градски транспорт (Berliner Verkehrsbetriebe, BVG) да започнат предупредителна стачка този петък. Тя трябва да продължи от 03:00 часа сутринта до 10:00 часа, но движението може да бъде възстановено едва по обяд.

BVG обяви, че "предвид конструктивните дискусии“ смята "предупредителните стачки в Берлин за неуместни“.

От синдиката подчертават, че тази стачка не е толкова мащабна, колкото последната на железничарите. "Ние имаме различен стил от GdL [Съюза на германските машинисти]. Не се стремим към стачки, които ще продължат няколко дни или седмици“, подчерта вицепредседателят на Verdi Кристин Беле.

Verdi възнамерява да постигне намаляване на седмичното работно време за служителите на BVG с пълна компенсация на заплатите и по-кратки смени и намаляване на неплатеното време. Списъкът с искания включва също право на допълнителни дни почивка, 33 дни платен отпуск за всички служители, 500 евро заплащане за отпуск и десетминутна почивка от работа на началните гари. Срещата с работодатели миналата седмица не успя да постигне съгласие по исканията, представени още през декември.