Ръководителят на администрацията на първия президент на Русия Борис Елцин Сергей Филатов почина на 88-годишна възраст, съобщава "Петербургски дневник“, позовавайки се на дъщерята на бившия чиновник. За смъртта му съобщиха и от Съюза на писателите в Москва, който той ръководи.

Сергей Филатов беше ръководител на администрацията на президента на Русия от 1993 до 1996 г., той също ръководеше експертно-аналитичния съвет при президента, беше председател на комисията при президента за държавни награди в областта на литературата и изкуството. От 1997 г. е президент на Фондация за социално-икономически и интелектуални програми.

По време на преврата на Държавния комитет за извънредни ситуации (ГКПЧ) през 1991 г. Филатов е ръководител на заместник-щаба за защита на Белия дом, от април следващата година става постоянен член на Съвета за сигурност на Русия.

По време на конституционната криза от 1993 г. Филатов участва в преговорите в манастира "Св. Данаил" с председателите на двете камари на Върховния съвет. Според него група от онези, които не искат мирно уреждане на ситуацията, са спечелили във Върховния съвет и дипломацията не е успяла да разреши конфликта. "В манастира "Свети Данилов“, където пристигнах в пет часа вечерта, [Юрий] Воронин ни прочете ултиматум, а патриарх Алексий II седеше целият пребледнял. Точно там той получи инфаркт, след което всички бяха помолени да напуснат помещението. Така приключиха тези преговори“, заявикю Филатов.

Бившият народен депутат от РСФСР Виктор Аксючиц тълкува тези събития по различен начин. Според него "Филатов и [Юрий] Лужков провалиха преговорите и обвиниха делегацията на Върховния съвет. Един от депутатите ми каза, че ги е чул да шушукат, че президентът няма да подпише такова нещо“.

"Не се фокусирахме върху факта, че ще има някаква бъркотия. Имаше надежда, че ще бъде възможно да се убедят депутатите. Всички удължиха заплатите си до 1995 г., получиха предсрочни пенсии, запазиха апартаментите си и получиха работа. Но те го приеха като обида - и мнозина останаха в сградата на парламента. И когато бяха заобиколени от бодлива тел, тогава вече не бяха възможни разговори “, припомни Филатов събитията от онези години.

На въпрос на BBC дали събитията от 1993 г. продължават да влияят на руския живот, Филатов отговори, че разривът между доскорошните съюзници и стрелбата в центъра на столицата "отблъснаха много хора от политиката като цяло". "Резултатът беше апатия. Цялата надежда е за младите“, добави той.

През март 1994 г., след обявяването на амнистия, Филатов съставя списък на депутатите, които не напускат Върховния съвет до 3 октомври 1993 г. В списъка са включени 151 души, те са лишени от социални помощи. Месец по-късно обаче Елцин премахна тези ограничения.

През 1996 г. Филатов става заместник-ръководител на предизборния щаб на Елцин за втори мандат и ръководи общественото движение за подкрепа на президента на изборите (ОДОП).