Поражението на Украйна във войната с Русия ще отвори пътя към нова, трета по ред световна война, предупреди пред германския вестник Die Welt президентът на Латвия Едгар Ринкевич.

Ако Русия забележи, че Западът не е единен, че не подкрепя достатъчно Украйна, тогава трябва "да започнем наистина да се страхуваме“, че ще има нови провокации от страна на Москва, включително срещу членовете на НАТО, отбеляза държавният глава на балтийската страна.

"Ако Украйна не е в състояние да се защити, ако загуби, тогава това наистина ще отвори пътя към световна война. Ако агресорът не бъде спрян, то той ще стигне докъдето може“, увери Ринкевич.

Той добави, че най-добрият начин да се предотврати нов глобален конфликт е изпращането на помощ за Украйна "с всички сили“.

"Ние трябва да предоставим на Украйна всичко, което поиска. Трябва да направим всичко необходимо, за да укрепим Украйна и нейната издръжливост", обясни президентът на Латвия.

От началото на войната Латвия е един от най-активните съюзници на Украйна – тя оказва на страната военна и политическа помощ. Бившият министър на отбраната на Латвия Инара Мурниеце обяви по-рано, че страната отделя повече от 1% от националния БВП за хуманитарна и военна помощ на Украйна.