Властите на Малдивите забраниха вноса, употребата, съхранението, разпространението на електронни цигари и продукти, свързани с тази индустрия, съобщава порталът Avas, като уточнява, че нововъведението ще влезе в сила от следващия месец.

"Президентът на Малдивите обяви забрана за внос и употреба на продукти за вейпинг в републиката след препоръката на Съюза на здравните експерти (Maldives NCD Alliance)“, обяснява медията.

Както отбелязва порталът, вносът, употребата, съхранението и продажбата на вейпове и продукти за вейп ще бъдат забранени от 15 ноември. Рекламирането на тези продукти и безплатното разпространение ще бъдат забранени от 15 декември.

Maldives NCD Alliance обяснява, че Световната здравна организация (СЗО) е класифицирала електронните цигари като тютюневи изделия. Междувременно употребата на никотин-съдържащи вейпове е довело до "увеличаване на броя на незаразните болести на Малдивите“.

Алиансът също така цитира изследване на Американското онкологично дружество, което установява, че вейпингът причинява 15% от раковите заболявания на белите дробове и излага 30% от потребителите на риск от развитие на диабет.

Според митническата статистика само между януари и юли 2024 година в страната са внесени електронни цигари на стойност почти 1,3 милиона долара.