Полското издание wprost публикува на обложката на броя си от 4 септември карикатура на "новия модел папамобил“ на "продалия се на Русия папа Франциск“.

Това е много провокативно решение на изданието в страна, известна със силната си религиозност и като опора на католицизма в Източна Европа.

Припомняме, че римският папа Франциск призова "наследниците на великата Майка Русия да продължат напред“ в рамките на онлайн изказването си на Всеруската среща на католическата младеж, което накара Министерството на външните работи на Украйна да го обвини, че разпространява "руски великодържавни идеи, с които Кремъл оправдава убийствата на украинци“.

"Вие сте наследници на велика Русия. Велика Русия на свети владетели, велика Русия на Петър I, Екатерина II, онази империя - велика, просветена, велика култура и велика човечност. Никога не се отказвайте това наследство, вие сте наследници на великата Майка Русия, давайте напред. И благодаря. Благодаря ви за начина, по който сте, за начина, по който сте руснаци“, заяви Франциск в рамките на речта си.

От МВнР на Украйна изразиха "съжаление във връзка с това, че рисмкият папа Францис news pic 2
©
к разпространява руски великодържавни идеи, с които Кремъл оправдава убийствата на украинци“.

След това от Ватикана коментираха, че "папата искаше да насърчи младежите да пазят и развиват всичко позитивно в голямото руско културно и духовно наследство, и със сигурност не искаше да екзалтира империалистическата логика и личности от правителствата, споменати за да очертаят историческите периоди, които се имат предвид“, обясняват от предстоятелството на римо-католическата църква.

Едновременно с това, от Кремъл обявиха, че коментарите на Франциск са "много задоволителни“.