Полският президент Анджей Дуда смята, че беларуските власти няма да могат да се противопоставят, ако Русия иска да разположи свои ракети на територията на Беларус. Това заяви самият той в понеделник на пресконференция в село Гута, Ивано-Франковска област в Украйна, след срещата на лидерите на Люблинския триъгълник (Литва, Полша, Украйна), предава TACC.

Отговаряйки на въпроса за възможността за разполагане на руски ядрени оръжия от Русия на територията на Беларус, полският лидер посочи, че "ако се стигне до ситуация, при която част от руския ядрен арсенал бъде разположена в посока Западна Европа и НАТО, това би било още една ясна проява на агресия." Като пример за подобна "агресия" той посочи ситуацията в Калининградска област, където според него "системно се увеличава руският военен потенциал и където се доставят руски ракети".

Според Дуда президентът на Беларус Александър Лукашенко в тази ситуация "има малко какво да каже“. "Ако Русия иска да разположи своите ракети на територията на Беларус, тя просто ще го направи. Единственото нещо, което може да предотврати това, е решителната позиция на НАТО и САЩ", сигурен е Дуда.

По-рано министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей заяви, че републиката е готова да разположи ядрено оръжие в случай на заплаха от НАТО. Президентът на страната Александър Лукашенко по-рано отбеляза, че Минск ще предложи на Москва да предприеме подобни мерки, ако Северноатлантическият алианс разположи ядрено оръжие в Полша.

Превод и редакция: Юлиян Марков