Полските земеделски производители прекратиха блокадата на един от граничните пунктове между Украйна и Полша и движението на камиони е напълно възстановено, съобщи украинската гранична служба в неделя, цитирана от Reuters.

"Движението на камиони е възстановено: полските фермери прекратиха блокадата пред ГКПП Медика – Шехини“, съобщи службата в Telegram.

Службата цитира полската гранична охрана, че протестната акция пред ГКПП е приключила в 9:30 ч. киевско време в неделя.

"Регистрирането и преминаването на камиони, влизащи в Украйна, се извършва както обикновено“, се добавя в него.

Полските производители заявиха в събота, че ще прекратят протеста на ГКПП с Украйна от неделя, но шофьорите на камиони ще продължат блокадите на три други ГКПП през Коледа.

Шофьорите блокираха няколко пропускателни пункта с Украйна от 6 ноември, настоявайки Европейският съюз да възстанови система, според която украинските компании се нуждаят от разрешителни за работа в блока, както и за европейските шофьори на камиони, които искат да влязат в Украйна.

По-късно към тях се присъединиха фермери, които настояха за държавни субсидии за царевица и без повишаване на данъците.

Вицепремиерът на Украйна Александър Кубраков заяви в четвъртък, че Киев се надява да постигне споразумение с новото полско правителство за прекратяване на блокадата на камиони на граничните пунктове.

Украински транспортни анализатори заявиха, че около 3900 камиона са били от полската страна и са чакали разрешение да влязат в Украйна.

Новоназначеният министър-председател на Полша Доналд Туск заяви миналата седмица, че новото правителство ще се опита бързо да сложи край на протеста на шофьорите на камиони.