Военната помощ, която се доставя на въоръжените сили на Украйна, е изправена пред няколко седмици закъснения поради протест на границата на полски шофьори на камиони, съобщава Sky News.

Хиляди камиони, превозващи търговски стоки, са блокирани на границата между Украйна и Полша, след като шофьорите започнаха стачка на 6 ноември.

Помощта - предоставена от благотворителни организации и организации с нестопанска цел (НПО) - включва критични доставки на дронове, електроника и пикапи.

"Това не е добре, защото те са обвързани с проекти, времена и крайни срокове... Нещата се развиват, но е по-бавно, отколкото беше преди“, заяви Тарас Чмут, ръководител на Come Back Alive, най-голямата благотворителна организация за военна помощ в Украйна .

По думите му, благотворителната организация се опитва да постигне сделка с властите в Полша, за да позволи свободно преминаване на тяхната помощ.

"Ако блокадата продължи, това може да се превърне и вече се превръща в голям проблем“, добави Виктор Долхопиатов, който ръководи Engineering Corps, предприятие с нестопанска цел, което произвежда различни видове оборудване, използвано от украинските въоръжени сили.

Шофьорите на камиони настояват за прекратяване на безразрешителния достъп на украинските шофьори до ЕС, като твърдят, че подбиват цените им