Полски фермери блокираха граничния пункт Медика-Шегини на границата с Украйна, предава Reuters, като се позовава на доклад от частната телевизия Polsat News. Агенцията припомня, че чрез възобновяването на протеста фермерите целят да издействат от правителството във Варшава държавни субсидии за царевицата и предотвратяване на увеличаването на данъците.

Фермерите, които настояват за писмено споразумение с правителството, преустановиха протеста си на ГКПП в Югоизточна Полша на 24 декември след среща с министъра на земеделието Чеслав Сикиерски.

Лидерът на протеста Роман Кондроу заяви, че фермерите са доволни от разговорите, които са провели с министъра и местния губернатор, но допълни, че те настояват за официално споразумение. Към настоящия момент премиерът Доналд Туск не е подписал съответен документ, обясняват от редакцията.

"Искаме да подпишем двустранно споразумение“, подчерта Кондроу на пресконференция. "Ако това се случи, протестът ще бъде прекратен“, допълни той.

Полските шофьори на камиони блокират няколко гранични пункта с Украйна от 6 ноември. Те искат Европейският съюз да възстанови реципрочната система, която изисква украинските компании да кандидатстват за разрешителни за работа в страните от Общността.

Полският премиер Доналд Туск увери през декември, че Варшава е близо до прекратяване на шофьорите на камиони.