Не може да се подценява значението на думите на Доналд Тръмп, че ако бъде избран, той ще позволи на Русия да прави каквото си иска с онези страни от Aлианса, които не харчат достатъчно за отбрана, дори и да бяха казани като част от предизборната кампания,заяви полският генерал Мирослав Ружански пред TOK FM.

"За Тръмп доларът и политиката са синоними, особено след като миналото му само потвърждава това: той никога не е служил в армията, никога не е бил в правителството, занимавал се е изключително с бизнес“, коментира той.

Полските военни също не се съмняват, че изявлението на Тръмп се вписва в реториката на Кремъл. "Имаме нещо като дует в това отношение. И Путин, и Тръмп твърдят, че са в състояние бързо да прекратят войната в Украйна. Това послание е отправено и към американското общество, което гледа към своите екзистенциални проблеми, а не към глобалното измерение“, обясни генералът.

TOK FM припомня, че още по време на президентския си мандат Доналд Тръмп говори за необходимостта от промяна на начина, по който работи НАТО. На въпрос на радиостанцията дали Северноатлантическият алианс има шанс да оцелее без САЩ, генерал Ружански призна, че излизането на САЩ от НАТО е нещо "невъобразимо“.

"Няма дори най-малко съмнение, че основният военен и икономически потенциал на НАТО са САЩ. Затова трябва да помислим какво да правим в европейското измерение, за да сме подготвени за подобни ситуации поне на думи“, отбеляза той.

В интервюто Ружански изтъква и значението на полско-украинските отношения, тъй като според неговите оценки те засягат не само сигурността в геополитическото измерение, но и продоволствената сигурност. Той е убеден, че протестът на полските фермери ще продължи да влияе върху ситуацията в страната. Военният също призова Варшава да подготви предложения за една от най-важните срещи на върха на НАТО, която ще се проведе във Вашингтон.