Последните събития на украинско-руския фронт, включително изтеглянето на частите на украинските въоръжени сили от Авдеевка, са ясен знак за повратна точка за полския генерал Томаш Бонк, гост на радиостанцията TOK FM. "Конфликтът достигна точката, в която украинската армия има нужда от почивка“, смята експертът. Това е резултат от очевиден дисбаланс на силите. Генералът цитира данни, според които напоследък руснаците са изстрелвали по 40-50 хиляди снаряда на ден, а украинците само по 5 хиляди. "Дисбалансът е твърде голям, за да могат украинските войски да издържат на такова нападение“, посочва той.

Гостът на TOK FM не се съмнява, че върху ситуацията на фронта значително влияние оказват и доставките на западно оръжие. "В момента, в който Украйна получи западно оборудване, например модерни танкове Leopard 2 (...), украинската армия имаше значителни успехи“, казва Бонк. Текущото отстъпление на украинските въоръжени сили, според генерала, е и въпрос на приоритети. "Главнокомандващият на украинските войски постоянно подчертава, че много важен фактор в тази война е загрижеността за живота и здравето на войниците“, отбеляза генералът. Но веднага добави: това не променя факта, че военните трябва да са готови да понесат загуби.

"И тук възниква въпросът дали е дошло времето за някакви отстъпки в териториално отношение, които Украйна трудно ще приеме. Но тогава украинската армия, която напряга последните си сили, ще получи малка почивка", изрази своето мнение генерал Бонк.

Според него Украйна в един момент ще бъде принудена да направи отстъпки. Въпреки изявленията на киевските власти, че всякакви преговори са изключени, докато руснаците не напуснат Украйна.

 "Трудно е да се решиш да направиш отстъпки на Русия“, призна гостът. Но не може да се пренебрегне, че техният потенциал все още е по-голям от украинския.

"Руснаците, въпреки големите загуби (...) все още имат около 900 хиляди войници в редиците си“, цитира генерал-майорът данни на западното разузнаване. И въпреки че въпросът за качеството на тези войски според него е спорен, тяхното количество е впечатляващо. Освен това "все още съществуват възможности за увеличаване на размера на армията“.

Бившият командир на 21-ва стрелкова бригада Подхала е убеден, че руснаците, както по време на Втората световна война, все повече преминават към военна икономика. Те имат съответен исторически опит, помнят миналите си победи. "Но Украйна има големи проблеми с прехода към военна икономика“, оценява Бонк.

Според него някои експерти смятат, че Украйна разчита твърде много на помощта от Запада. И в един момент тя може да се изправи пред сериозна дилема. "Украйна сама трябва да прецени кое е по-изгодно за нея, поне на този етап от конфликта“, казва в заключение гостът на TOK FM, като отново акцентира върху темата за мирните преговори.