Евродепутатите от полската партия "Право и справедливост“ (ПиС) отхвърлиха предложението на унгарския премиер Виктор Орбан да се присъединят към новата му група "Патриоти на Европа“. Вместо това те решиха да приемат предложението на министър-председателя на Италия Джорджа Мелони да останат в нейната дясна група на Европейските консерватори и реформисти (ECR), пише Euractiv.

Медията отбелязва, че изборите за Европейски парламент превърнаха ECR в третата по големина група в органа, а полската партия ПиС и партията на Мелони "Италиански братя“ станаха двете най-големи национални партии.

"Политиците от ПиС все още се страхуват от завой надясно и остават в старата си група в ЕП“, отбелязва проправителственият седмичник Mandiner.

"Поляците и унгарците са братя, но полските консерватори не са съгласни с Орбан“, пише RTL, цитирайки известна полско-унгарска поговорка за историческото приятелство на двете страни.

На 30 юни Орбан обяви, че заедно с бившия си чешки колега Андрей Бабиш ще създадат нова група в Европейския парламент, наречена "Патриотите на Европа“. Но за да преодолеят прага на броя на евродепутатите и партиите, политиците се нуждаят от съюзници, за да я създадат.