Едно от най-важните решения на срещата на върха на НАТО във Вилнюс беше одобряването на така наречените регионални планове по отношение на целите, способностите, които трябва да имат страните членки. "Разбира се, тези планове са секретни, така че няма да намерим много в медиите за техните специфики. Но това, което е важно и не се страхувам да го кажа, е, че тези планове връщат Северноатлантическия алианс към това, което беше по време на Студената война – съюз за колективна отбрана и сдържане“, обяснява Андриу Михта, американски политолог от полски произход, пред Polskie Radio.

В интервюто анализаторът подчертава, че по време на Студената война Алиансът е имал на разположение много повече войски в пълна бойна готовност. В същото време той добави, че от началото на украинския конфликт САЩ са удвоили присъствието си в Европа и в момента то е около 90 хиляди военнослужещи от различни части. "Европа, от своя страна, след 30 години на мирни дивиденти и поддържане на вярата, че е настъпил краят на историята, беше до голяма степен обезоръжена“, добави експертът.

Той обърна внимание на факта, че днес Русия се нарича противник, въпреки че след края на Студената война тя се разглеждаше по-скоро като конкурент или съперник. Според него сега Алиансът трябва да се адаптира към новата ситуация.

"През последните 20 години НАТО всъщност беше зает с операции в Ирак, Афганистан, като глобалната война срещу тероризма. Това преформатира силите на Алианса. Преди това бяха по-леки сили, предназначени главно за експедиционни операции, а производството на оръжия и боеприпаси се извършваше по отношение на ефективността, според нуждите ", обясни той.

Американският политолог е уверен, че украинският конфликт напълно е променил представата за нуждите на Алианса. Сега ще трябва да разберем къде се намира тази формация, колко бързо е в състояние да увеличи числеността и бойните си способности“, казва Андрю Михта. Той припомни и изискванията към отделните държави, тоест инвестиции в отбраната на ниво 2% от БВП. Според него това трябва да е минимум, а не цел. Освен това той упрекна редица страни членки на НАТО, че все още не достигат това ниво.

По думите му, сега висшето командване на съюза SHAPE не само ще планира, но ще получи боен статут, тоест всяка държава ще бъде задължена да предостави определени видове сили. Анализаторът не знае дали това ще проработи на практика, но според него държави на първа линия като Полша, Финландия, Румъния приемат този въпрос много сериозно. Усещат заплаха от руска посока. "Тези, които са по-далеч, малко по-малко. Въпреки това тук трябва да се очаква натиск от САЩ и Алианса“, отбеляза анализаторът.

Той също така говори за повишеното значение на елемента на твърдата сила в НАТО, тоест Алиансът не само ще се придържа към стратегията за наказване на агресията, тоест ще действа само след нападение на територията, но и ще ги предотвратява. Затова НАТО подготвя сила, която ще бъде решаващо възпиращо средство и ще може да нанесе решителен удар при опит за агресия.

Освен това той е сигурен, че промените в Алианса трябва да бъдат придружени от промени в индустриалния сектор. Европа трябва да стане независима от Русия и Китай. "Дълги години Европа живееше като поничка в масло. Това беше цената на тази зависимост“, заключи той.