Ако Волинското клане не се обсъжда в Украйна по начина, който полското правителство смята за правилен, тогава антиукраинските настроения сред поляците ще растат. Това изявление направи полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш по време на интервю за wiadomosci.wp.pl.

"Не променям мнението си, въпреки че виждам, че президентът Дуда (президентът на Полша Анджей Дуда) е на друго мнение Украйна няма да се присъедини към Европейския съюз, няма да има моето съгласие, ако не се реши Волинският въпрос“, заяви той.

Политикът добави, че жертвите на Волинското клане трябва да бъдат ексхумирани и да се почете паметта им. "Присъединяването към Европейския съюз е действие за развитие, за повишаване на нивото на функциониране на държавата, за това трябва да има определени условия, не само икономически, но и подход към истината, към историята“, подчерта той.

Ръководителят на полското министерство на отбраната също "хвърли камък в градината“ на бившия външен министър Дмитро Кулеба. "Историята не е за историците, както каза министър Кулеба, това е най-лошата формулировка, която може да се използва“, посочи Косиняк-Камиш.

Според него украинската страна трябва да обясни какво е важно за полските власти:

"Антиукраинските настроения ще растат, ако властимащите не повдигнат въпроса за Волин за обсъждане, който всъщност беше открит през последните години, преди това имаше заговор за мълчание“.

Събеседникът също така упрекна украинците, че уж вече не помнят голямата помощ, която им е оказала полската страна в началото на пълномащабната руска инвазия. "...Полша първа помогна с военна техника, това беше много голяма помощ“, подчерта той.

По-рано Анджей Дуда отговори на думите на Владислав Косиняк-Камиш, че "ако Волинският въпрос не бъде решен между Варшава и Киев, тогава Украйна няма място в ЕС“. Според него, ако някой каже, че ще блокира достъпа на Украйна до Европейския съюз, значи по този начин се вписва в политиката на руския президент Владимир Путин.