Авиацията на Полша и съюзническите страни беше вдигната за втори пореден ден заради активността на руските ВКС в Украйна. Това съобщава вестник Rzeczpospolita.

Оперативното командване на полските въоръжени сили предупреди, че в югоизточната част на страната може да има повишени нива на шум, свързани с работата на полските и съюзническите военни самолети.

Те добавят, че поради дейността на руската далечна авиация в Украйна "са започнати всички необходими процедури за гарантиране на безопасността на полското въздушно пространство“.

В понеделник сутринта Полша също вдигна изтребители в небето. Това се дължи на действията на руските въоръжени сили в Западна Украйна. Тогава оперативното командване съобщи, че дрон е влетял в Полша от украинска страна.

Сутринта на 26 август руските войски осъществиха масирана ракетна атака на украински градове. Експлозии имаше в Киев, Днепър, Одеса, Кривой Рог, Харков, Луцк и други градове. Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи нападението "един от най-мощните удари“ по страната. Министерството на отбраната на Украйна обеща отговор.