Полското министерство на климата и околната среда даде зелена светлина за изграждането на първата атомна електроцентрала в страната, предава TVP, позовавайки се на изявление на полското правителство.

Решението на полското министерство на климата официално потвърди, че инвестицията в първата атомна електроцентрала в Полша е в съответствие с обществения интерес и политиката, следвана от държавата, по-специално енергийната политика. Изграждането на първата атомна електроцентрала в страната ще бъде извършено от частната компания Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ).

Този документ упълномощава PEJ да кандидатства за допълнителни административни решения, по-специално решение за местоположение и допълнителни разрешителни за строеж.

Първата атомна електроцентрала в Полша

Припомняме, че през ноември миналата година Съветът на министрите на Полша прие резолюция за изграждането на големи атомни електроцентрали в страната.

Първата атомна електроцентрала ще бъде изградена в партньорство със Съединените щати и е планирано да бъде пусната още през 2033 г.

По-рано беше съобщено, че Полша е избрала компания, която ще построи първата атомна електроцентрала в страната. Беше американската Westinghouse.

Също така наскоро ръководителят на Бюрото за международна политика на президента на Полша Якуб Кумох каза, че Полша смята пакта между НАТО и Русия от 1997 г. за невалиден, така че властите на страната искат Aлиансът да разположи ядрени оръжия на нейна територия.