Корейската компания Hanwha Aerospace и полската отбранителна компания WB Group подписаха споразумение за създаване на съвместно предприятие в Полша, което ще произвежда прецизни ракети CGR-080 за системата K239 Chunmoo (полско наименование Homar-K), пише Defence Express.

Тези ракети са корейският аналог на GMLRS на HIMARS и осигуряват обсег на действие до 80 км. В сравнение с американските ракети те имат по-големи размери, по-специално диаметър от 239 мм спрямо 227 мм, но сходно тегло на бойната глава от около 90 кг. Системата за насочване е сходна - инерционна и сателитна.

Самата сделка, според WB Group, е сключена по време на изложението KADEX, което в момента се провежда в корейския град Теджон. А за Полша това споразумение е наистина важно, тъй като решава въпроса за закупуването на тези корейски ракетни системи, които в количество от 288 единици трябва да подсилят въоръжените сили на страната.

Варшава закупи K239 Chunmoo през октомври 2022 г. Заслужава да се отбележи, пише украинската медия, че производството на корейското оръжие включва не само използването на собственото шаси Jelcz, но и интегрирането на автоматизираната система за управление на огъня Topaz.

Това обаче няма да са всички полски ракетни системи с далечен обсег, тъй като през септември 2023 г. Варшава поръча 486 ракети HIMARS.

Понастоящем не е известно колко ракети CGR-080 може да произведе Hanwha Aerospace годишно. Известни са обаче данните на Lockheed Martin за производството на GMLRS - 1167 единици на месец от лятото на 2024 г.