Полша вече няма да се обръща към ЕС с искане за отмяна на редица политики в областта на изменението на климата и се готви да оттегли исковете, които предишното правителство е подало в тази връзка, съобщиха запознати източници пред Reuters.

След години на съпротива срещу някои политики на Европейския съюз в областта на климата при предишното правителство на националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС), изборите в Полша през октомври 2023 г. отбелязаха промяна в позицията на Варшава по отношение на борбата с изменението на климата.

Новото проевропейско правителство на центристкия министър-председател Доналд Туск планира официално да оттегли текущите си правни предизвикателства срещу някои от основните политики на ЕС в областта на изменението на климата в най-висшия съд на ЕС, са заявили правителствени източници и източници от ЕС пред Reuters.

Предишното правителство на Полша е завеждало съдебни дела в най-висшия съд на ЕС, включително четири дела през миналата година, с които се опитваше да анулира политиките на ЕС в областта на климата: закон за забрана на продажбата на нови автомобили с емисии на CO2 от 2035 г., политика на ЕС за определяне на национални цели за намаляване на емисиите, промени в пазара на въглеродни емисии в ЕС и цели за защита на горите, за да могат да съхраняват повече въглерод.

Източниците твърдят, че правителството на Туск възнамерява да отмени съдебните дела и координира решението между участващите министерства.

Правителството вече сигнализира за плановете си да промени някои национални политики в областта на климата, за да замени по-бързо въглищата с енергия от възобновяеми източници, и заяви, че всички промени ще включват подкрепа за засегнатите работници и отрасли.