Полската гранична охрана e поискала от Министерството на отбраната да разположи допълнителни 1000 войници на полско-беларуската граница, са съобщили от вътрешното министерство на страната, предава PAP.

Искането е след редица инциденти, нарастват и опасенията, че беларуските власти може да се опитат да изтласкат мигрантите през границата отново в повторение на миграционната криза от 2021 г., при която стотици хора са се опитали да си проправят път в Полша.

На пресконференция Мачей Васик, заместник-министър на отбраната е заявил, че целият процес на нелегална миграция се организира от Беларуската гранична охрана.

Службата твърди, че най-малко 19 000 души са се опитали да пресекат границата от 250 мили още тази година, спрямо 16 000 през 2022 г.

Полските гранични служби са регистрирали приблизително 3900 опита за преминаване само през юли, след като "Вагнер" започнаха съвместни учения с Беларус, за да стане "втората най-добра армия в света".

Полското министерство на отбраната вече изпрати над 1000 войници на границата от 250 мили през последните седмици, подхранвани от опасения относно присъствието на наемническата група "Вагнер" в проруската държава.