През следващата година в Полша ще се проведат едни от най-мащабните учения на сухопътните сили на НАТО в Европа в историята на организацията, които ще носят кодовото име Dragon-24. Това обяви началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Полша Веслав Кукула пред Polskie Radio.

"В ученията ще участват общо около 20 000 души: 15 000 военнослужещи от полската армия и 5 000 военнослужещи от отделни страни от НАТО, предимно САЩ и Великобритания“, поясни Кукула.

Той отбеляза също, че в  Dragon-24 трябва да участват сухопътни сили от Полша, САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Турция, Словения и Албания. Маневрите ще бъдат най-големите на Източния фланг на НАТО от 10 години насам.

През последните години Полша модернизира значително своите въоръжени сили. Страната подписа договор за доставка на танкове Abrams и около 500 РСЗО HIMARS от САЩ. Освен това страната може да получи системата за ПВО Iron Dome в замяна на ПВО Patriot за Украйна.

По-рано британският вестник The Telegraph отбеляза, Полша се стреми да изгради най-голямата сухопътна армия в Европа на фона на заплахата от Русия.