Полша се присъедини към декларацията на страните от "Групата на седемте" за "гаранции за сигурност" за Украйна, съобщи полският премиер Доналд Туск по време на посещението си в Киев, предаде Polsat.

"Полша се присъедини към декларацията на Г-7 - декларация, чиято цел е да мобилизира демократичните страни в подкрепа на Украйна", написа полския премиер Twitter.

"Обсъдихме присъединяването на Полша към декларацията на Г-7. Благодарен съм за вашата готовност да започнете работа по споразумение за сигурност между нашите страни", заявява от своя страна украинския президент Володимир Зеленски след срещата.

Той нарече преговорите с Туск "много ефективни". Според него става дума и за финансова подкрепа за Полша за закупуване на оръжия за Украйна и съвместно производство на оръжия.

"Във време, когато ние защитаваме не само нашата независимост, но и свободата на други нации, солидарността с Украйна не може да бъде унищожена от никакви обстоятелства“, допълва президентът на Украйна и добавя, че всички конфликти между Киев и Варшава могат да бъдат разрешени чрез междуправителствени преговори.