Полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш съобщи, че Полша трябва спешно да се подготви за заплахата от война с Русия. В интервю, дадено за полския вестник Super Express, той е попитан дали смята за възможно в крайна сметка военно поражение на Украйна срещу Русия и последващо нахлуване в Полша.

"Очаквам всякакви сценарии и приемам най-лошите на сериозно. Това е задачата на един министър на отбраната в ситуацията, в която се намираме днес", отговаря Косиниак-Камиш, член на наскоро назначеното правителство, ръководено от Доналд Туск. Владислав Косиняк-Камиш отбелязва, че не е "изрекъл тези думи изневиделица", а ги е претеглил внимателно преди това.

Той също така споменава, че ръководеното от него министерство е започнало да предприема конкретни стъпки, за да се подготви за заплахата, за която говори, включително да проучи пропуските в доставките на военна техника за армията.

"Въпреки че широкомащабните придобивания на оръжия са много важни, индивидуалното оборудване на всеки войник трябва да се третира със същата сериозност", заявява полският министър. Той допълва, че "Полша възнамерява да играе много важна роля в общата защита на ЕС".

От началото на войната в Украйна Полша увеличи военния си бюджет до 4% от БВП - двойно повече от обещаното от НАТО 2% - и подписа многобройни договори за масови покупки на оръжие, особено със САЩ и Южна Корея. За един от тези договори САЩ одобриха в края на август продажбата на 96 щурмови хеликоптера Apache на полската армия, договор на стойност 12 милиарда долара.

Други големи американски договори за доставка на оръжие бяха подписани за 486 ракетни установки HIMARS на обща стойност около 10 милиарда евро, 32 изтребителя F-35, 366 танка Abrams и противовъздушни системи Patriot. Договорите, подписани с Южна Корея, се отнасят по-специално до закупуването на над 800 гаубици K9, около хиляда танка K2 Black Panther, 50 изтребителя FA-50 и 288 реактивни системи за залпов огън K239.

Полша също сключи с британския филиал на европейския производител на оръжия MBDA договор за около 2,4 милиарда долара за закупуване на зенитни ракети, плюс договор за около 1,4 милиарда евро за четири норвежки противокорабни ракетни системи Kongsberg. Доставката на цялото това оборудване ще се извърши в продължение на няколко години, като някои от тях, като южнокорейските гаубици, ще бъдат частично произведени в Полша.