Полша ще изпрати 500 полицаи на границата си с Беларус, е заявил министърът на вътрешните работи Мариуш Камински, предава Reuters.

"Поради напрегнатата ситуация на границата с Беларус реших да подсиля нашите сили с 500 полски полицаи от звената за превенция и борба с тероризма“, е написал той в Twitter.

Миналата седмица Варшава обяви затягане на мерките за сигурност поради опасения относно присъствието на групата "Вагнер" в Беларус. Решението на руския президент Владимир Путин да предложи на войски от частната военна компания изборът да се преместят в Беларус доведе до опасения сред източните членове на НАТО, че тяхното присъствие ще предизвика по-голяма нестабилност в региона.

На 27 юни лидерът на управляващата полска националистическа партия "Право и справедливост" (PiS), вицепремиерът Ярослав Качински, заяви, че Полша смята, че в Беларус вече може да има около 8 000 войници на "Вагнер". Той допълни, че Полша ще предприеме както временни, така и постоянни стъпки за укрепване на границата, включително засилване на присъствието на силите за сигурност и увеличаване на укрепленията.

Запитан дали Брюксел трябва да помогне на Варшава да плати за подобни мерки, заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски е заявил, че "Полша го очаква“.