Полският премиер Матеуш Моравецки предложи трети въпрос на референдум, който искат да проведат заедно с парламентарните избори в страната - той се отнася за нелегалните имигранти, съобщава RMF FM.

Буквално въпросът е: "Подкрепяте ли приемането на хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка в съответствие с механизма за принудително презаселване, наложен от европейската бюрокрация?“.

"Правителството на Право и справедливост се противопоставя на механизма за принудително презаселване на нелегални имигранти от самото начало“, казва Моравецки в статия за третия въпрос.

Полският лидер припомня последователните позиции на ПиС срещу приема на бежанци.

Моравецки припомня, че тогавашният председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви през 2017 г.: "Ако полското правителство възнамерява да не участва в това раздаване на солидарност по въпроса за бежанците, това неизбежно ще доведе до определени последствия“, а през 2015 г. тогавашният зам. от Министерството на външните работи, Рафал Тшасковски, по RMF FM, по отношение на презаселването на бежанци, заяви, че "ще бъде необходимо да се предприеме тази стъпка и евентуално да се отвори към предложението на Европейската комисия“.

Министър-председателят коментира тези изявления, "Тези политици искаха да ви застрашат. Защото, въпреки нашата съпротива, този въпрос отново е в дневния ред на ЕС – ние не искаме това в Полша. Искаме гласа на полския народ да бъдат чут", добави той.

"Имаме нужда от вашата силна подкрепа! Казваме "не" на нелегалната имиграция. Всички виждаме какво се случва по улиците на Западна Европа: изнасилвания, убийства, палежи, разрушаване на улици, зони на ужас", констатира той.

Другите въпроси за референдума са:

"Подкрепяте ли продажбата на държавните предприятия?"

"Подкрепяте ли вдигането на възрастта за пенсиониране, която сега е 60 години за жените и 65 години за мъжете?“

Референдумът, който ще се проведе на 15 октомври, в деня на парламентарните избори, трябваше първо да се занимава с принудителното разселване на мигранти. Право и справедливост обаче, за да засили посланието и да разпали обществените емоции, възнамерява да постави не един, а три-четири въпроса.