В рамките на деня в Полша ще бъде проведен най-големия за последните десетилетия военен парад в страната, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Медията отбелязва, че "демонстрацията на отбранителни мускули“ идва на фона на нарастването на напрежението на границата на страната-членка на НАТО и ключовия руски съюзник Беларус.

Министерството на отбраната на Полша съобщи, че празнуването на Деня на полската армия ще бъде отбелязано с демонстрация, включваща 200 единици полска и чуждестранна военна техника, 92 самолета и 2000 военнослужещи.

На парада ще бъдат показани някои от най-новите технологии, които Полша има в своя арсенал, включително произведени в САЩ танкове M1A1 Abrams, южнокорейските K2 и самоходни гаубици K9, ракетни установки HIMARS, самоходни гаубици Krab, както и американския ЗРК Patriot, които са част от полската система за противовъздушна отбрана WISŁA.

Полша се превърна в една от водещите военни сили в Европа през последните години. Страната похарчи милиарди за придобиване на ново оборудване след решението на Русия да анексира Кримския полуостров през 2014 година. Дипломатическото влияние на Варшава също нарасна в резултат на инструменталната роля, която изигра в подкрепа на Украйна след началото на войната.

Миналата седмица Полша обяви разполагането на хиляди войници на източната си граница заради разполагането на наемници от ЧВК "Вагнер“ на територията на Беларус.

Полша граничи не само с Украйна и Беларус, но и с руския ексклав Калининград. Организирайки мащабна демонстрация на сила във вторник, Варшава изпраща послание, което Русия и Беларус са длъжни да разберат, коментират експерти пред телевизията.

"Това е нещо като съветска работа. Русия прави парад на 9 май, беларусите имат такъв, както и Северна Корея, Иран. Това някак си отразява техния език. Държавите-противници виждат тези [паради] като демонстрация на сила, така че Полша ще посрещне това с демонстрация на сила“,заяви пред CNN Едуард Арнолд, научен сътрудник в британския мозъчен тръст за сигурност RUSI.