Украинският посланик Васил Зварич е извикан в Министерството на външните работи на Полша във връзка с изявлението на Володимир Зеленски. Президентът на Украйна обвини Полша, че действа в полза на Руската федерация, пише Polsat News.

Действията на полското министерство на външните работи са свързани с фрагмент от речта, произнесена от президента на Украйна по време на форума на Общото събрание на ООН. Володимир Зеленски остро разкритикува Полша за наложената забрана за внос на украинско зърно в страната.

Според съобщението, публикувано на уебсайта на Министерството на външните работи на Полша, украинският дипломатът е бил информиран за "острия протест на полската страна" срещу думите на Володимир Зеленски.

"Заместник-министърът предаде острия протест на полската страна по повод изявленията на президента Володимир Зеленски на Общото събрание на ООН на 19 септемви, че някои страни от ЕС са се престорили на солидарни, като косвено са подкрепили Русия“.

Заместник-ръководителят на МВнР на Полша Павел Яблонски отбелязва, че тази теза не е вярна по отношение на Полша.

"Оказването на натиск върху Полша на многостранни форуми или изпращането на жалби до международни трибунали не е подходящ метод за разрешаване на споровете между страните".

Той също така подчертава, че "тези действия няма да бъдат ефективни срещу Полша, тъй като действията, предприети от Полското правителство да защитава интересите си Полските фермери са в съответствие с националното, европейското и международното право".

"Представителят на МВнР е предал на посланик Зварич очакванията на полската страна относно разрешаването на дипломатическия конфликт. Властите във Варшава очакват Украйна да промени наратива и да подчертае безпрецедентната помощ, предоставена от Полша и поляците от самото начало на войната в Украйна", се допълва в съобщението.