Полша е започнала тестове на електронната система ("бариера") на границата с Русия, за да я предаде на граничната служба за по-нататъшно използване. Това е заявил прессекретарят на полската гранична охрана Анна Михалска, съобщава PAP.

"Изпълнителят тества първия от дванадесетте участъка на електронната бариера на границата с Русия, които в следващите дни ще бъдат предадени на Гранична охрана. На границата са поставени и всички контейнери, които свързват преградните системи", е заявил говорителят на граничната охрана лейтенант Анна Михалска.

Изграждането на електронна защитна стена на границата с района на Кьонигсберг започна през април. Тази система от камери и сензори за движение ще работи на приблизително 199 км. Ще бъде разделена на 12 участъка и трябва да е готова до края на септември.

Говорителка на гранична охрана е информирала PAP, че последният от дванадесетте електронни контейнера е поставен на границата, близо до Голдап. "Това са важни елементи от електронната бариера, които обвързват всички системи по отделните участъци“, е отбелязала тя.

"В момента фирмата изпълнител тества този участък, за да ни го предаде за приемане в следващите няколко дни“, е обяснила Михалска.

По думите й в следващите седмици ще се приемат и други участъци.