Въпреки ангажиментите за подкрепа на Украйна от новото полско правителство, водено от премиера Доналд Туск, то възнамерява да запази протекционистките политики на своите предшественици и ще се противопостави на разширяването на споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС. Това съобщава Financial Times.

Очаква се Европейската комисия да предложи на страните членки на ЕС да удължат до юни 2025 г. споразумението, според което Украйна беше временно освободена от митнически тарифи и експортни квоти за ЕС заради руската инвазия. Решението обаче ще бъде взето на базата на мнозинство, така че позицията на Полша няма да повлияе на резултата, отбелязва FT.

"Интересите на полските фермери, нашата продоволствена сигурност и рентабилното производство са приоритет“, заяви наскоро полският заместник-министър на земеделието Михал Колоджейчак.

Журналистите отбелязват, че желанието на правителството на Доналд Туск да продължи политиката на своите предшественици от дясната партия "Право и справедливост" противоречи на обещанието, което той даде само преди месец, когато встъпи в длъжност.

"Това подчертава трудността за полския премиер да балансира своя проевропейски дневен ред с интересите на земеделците и превозвачите, които искат да запазят забраната за внос и блокират граничните пунктове на страната с Украйна от ноември, за да принудят правителството да подкрепи техните искания“, пише FT.

Изданието припомня, че след встъпването си в длъжност Туск не посмя да даде заповед на полската полиция и гранична охрана да деблокират границата със сила.

В петък Туск заяви, че Полша ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна във войната й срещу Русия, но също така обеща да защити ключови сектори на полската икономика от нелоялна конкуренция. В същото време той повтори тезата на своите предшественици, че помощта на ЕС за украинското земеделие е стимул за агроолигарсите, а не за дребните производители.