Още тази година в Полша ще бъде създаден "център за HIMARS". Който ще се занимава не само с поддръжка и производство на системи за нуждите на поляците, но и за други европейски страни. Това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявлението на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак по време на тридневно посещение в отбранителния завод Lockheed Martin в САЩ.

"След разговор с ръководството на Lockheed Martin чух уверения за готовността за сътрудничество с полската отбранителна индустрия, готовността за укрепване на полската отбранителна индустрия, което е от полза и за Съединените щати, защото ще позволи да се увеличи мащабът на производството, когато става дума за HIMARS“, заяви Блашчак.

Според него по-късно тази година в Полша ще бъде създаден "център за HIMARS", който трябва да стане сервизен и производствен център за HIMARS не само за Полша, но и за европейските страни, много от които се интересуват от закупуването на реактивната артилерийска система.

Блашчак е съобщил също, че по-късно тази година първите пускови установки, поръчани през 2019 г., ще бъдат оборудвани с 18-та механизирана дивизия, която отговаря за отбраната на т.нар. Сувалски коридор.

Той също така е добавил, че преговорите за покупка от Полша на 500 допълнителни системи HIMARS, одобрени от Държавния департамент и Конгреса, "по принцип вече е в ход".

Полският министър е оптимист за предстоящото подписване на договора. Повечето от пусковите установки се планира да бъдат монтирани на полски камиони Jelcz.

Също така министърът на отбраната на Полша е обсъдил възможното производство в страната на противотанкови системи Javelin, които според него "се доказаха добре в Украйна“.

В същото време Блашчак е планирал да се срещне с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, както и с ръководството на концерна Raytheon, който е специализиран в производството на системите за ПВО Patriot.

Медията припомня, че по-рано министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак обяви намерението си да създаде на територията на страната учебен център за обучение на системи HIMARS.