Украйна няма да стане член на Европейския съюз, ако не се реши Волинския въпрос. Това заяви полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш в интервю за Polsat News. Според него Варшава подкрепя Киев "доколкото е възможно“, въпреки че в отношенията между страните "не всичко е идеално поради нерешени исторически проблеми“.

"Според него реалната политика трябва да постави ултиматум: без разрешаване на Волинския въпрос, няма да има присъединяване на Украйна към Европейския съюз“, се казва в статията.

В същото време полският министър уверява, че за тях краят на войната ще бъде само победа за Украйна. "Всеки друг случай остава пряка заплаха от война за Полша. Това е мястото, където сигурността на Полша и Европа е заложена на карта“, добави Косиняк-Камиш.

Волинското клане

Темата за Волинската трагедия е една от най-противоречивите в украинско-полските отношения.

Миналата година говорител на полското външно министерство заяви, че Украйна не разбира напълно важността на въпроса за поляците и президентът Володимир Зеленски трябва да поеме "повече отговорност“.

Украинският посланик в Полша Васил Зварич нарече "опитите да се наложи" какво трябва да правят украинците по отношение на общото им минало като неприемливи.

В края на юли тази година президентите на Украйна и Полша Владимир Зеленски и Анджей Дуда почетоха в Луцк паметта на жертвите на Волинското клане

От началото на 1943 г. украинските националисти извършват убийства и прогонват поляци от домовете им във Волиния и Източна Галиция. Кулминацията на събитията от 1943 г., които се наричат ​​Волинското клане, се счита за 11 юли - на този ден националистите атакуват около 150 села едновременно. Полските историци определят тази трагедия като геноцид и етническо прочистване.

През 2016 г. полският Сейм обяви 11 юли за Национален ден в памет на жертвите на геноцида. Тогава Върховната рада на Украйна осъди това решение, заявявайки, че то застрашава политическото и дипломатическото развитие на двете страни.