В случай на руски удар по Запорожка атомна електроцентрална (ЗАЕЦ) отговорът на Варшава ще бъде "адекватен“, тъй като подобна заплаха би засегнала териториите на страните от НАТО.  Това подчерта министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау, съобщава изданието Rzeczpospolita.

"Ще бъде съвсем нова ситуация. Затова ще реагираме адекватно“, увери първият дипломат на Варшава.  

В същото време той отбеляза, че руска атака срещу централата може да засегне значителна част от територията на НАТО. "Затова това ще изисква отговор. И не очаквайте да ви кажа точно какъв ще бъде той“, подчерта Рау.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски твърди, че руснаците планират да организират "терористична атака“ в ЗАЕЦ, която ще бъде последвана от изтичане на радиация. Но инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) увериха, че няма никакви доказателства за поставени противопехотни мини на територията на централата.

"Експертите на МААЕ, присъстващи в украинската ЗАЕЦ, през последните дни и седмици инспектираха части от съоръжението – включително някои участъци от периметъра на големия охладителен басейн – и също така извършваха редовни обиколки на обекта, но засега не се наблюдават никакви видими индикации за мини или експлозиви“, бе подчертано в изявление на генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси от сряда.

Експертите на МААЕ са поискали допълнителен достъп до мястото, за да потвърдят липсата на мини или експлозиви, допълни Гроси. По-специално, "достъпът до покривите на блокове 3 и 4 е от съществено значение, както и достъпът до някои части от охладителната система на централата“.