Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви, че независимо от решението на Европейския съюз за вноса на украинско зърно в страните от организацията, Варшава няма да отвори границите за внос на селскостопански продукти. Той написа за това на страницата си в социалната мрежа X.

"Полша няма да позволи украинското зърно да ни наводни. Каквото и да е решението на служителите в Брюксел, ние няма да отворим границите си“, написа Моравецки.

Освен това той публикува видео, в което казва, че когато става въпрос за борба за интересите на Полша, правителството гарантира защитата на местните производители и техните продукти. Във видеото се отбелязва също, че твърдата позиция на Варшава е спряла вноса на украинско зърно на пазарите на ЕС.

По-рано полският министър на земеделието и развитието на селските райони Робърт Телус заяви, че Полша, Унгария, България, Румъния и Словакия са се съгласили да се обърнат към ръководството на ЕС с искане за налагане на забрана върху вноса на зърно от Украйна до края на 2023 г.

Преди това полският министър по европейските въпроси Шимон Шинковски заяви, че страната му полага "много усилия“ за разширяване на забраната за внос на украинско зърно в Европейския съюз.

Както съобщи Bloomberg, позовавайки се на украинския заместник-министър на икономиката Тарас Качка, Украйна е готова да подаде жалба до Световната търговска организация (СТО), ако Полша въведе едностранна забрана за внос на зърно от страната.