Полша няма да отвори границата си с Украйна за внос зърнени продукти и след 15 септември, предупреди министър-председателят на страната Матеуш Моравецки на пресконференция след срещата на министрите на земеделието на страните на първа линия: Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, предава информационната агенция РАР.

"След по-малко от два месеца, според решението на Европейската комисия, трябва отново да отворим границата (с Украйна за зърнени продукти) на 15 септември. Искам да уточня - ние няма да го направим. Или Европейската комисия ще се съгласи да изработи (...) регламенти, които ще разширят тази забрана, или ние ще го направим сами“, предупреди лидерът на кабинета във Варшава.

"Готови сме да работим за съвместно решение. Европейската комисия трябва да приеме гледната точка на полския фермер. Ще бъдем твърди, ще бъдем решителни, ще защитим полския фермер и полското селско стопанство“, добави Моравецки.

На свой редц след срещата полският министър на земеделието Робърт Телуш също обяви, че страните от Централна и Източна Европа ще поискат от Европейския съюз да удължи забраната за внос на украинско зърно и други селскостопански продукти след 15 септември.

"На нашата среща подписахме обща позиция на петте държави по отношение, на първо място, на удължаване на забраната за внос на четири вида зърно. Ограниченията, наложени от Европейската комисия върху тези четири вида зърно, имаха неочакван положителен ефект“, допълни още Телус след срещата с колегите си от България, Унгария, Румъния и Словакия. Телус подчерта, че представителите на страните са стигнали до общо заключение, че забраната за внос на украинско зърно трябва да бъде удължена поне до края на годината.

По думите на полския министър през юни транзитът на украинско зърно и царевица през Полша е възлизал на 260 000 тона, докато през март тази е бил на 120 000  тона.

"Това предполага, че ограничението, наложено от Европейската комисия, е довело до факта, че износът от Украйна се е запазил и дори расте“, обобщи Телус.