Полша не е получила достъп до секретните приложения на украинския план за победа, който президентът Володимир Зеленски е представил на партньорите.

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Владислав Теофил Бартошевски в разговор с PAP. По думите му, полското министерство на външните работи ще обсъди този въпрос с Украйна, тъй като Варшава трябва да бъде включена в списъка на страните, които са били информирани за класифицираната информация:

"Ние предоставихме военна помощ на Украйна по най-важния начин. Когато Германия казваше, че ще им изпрати каски, ние им изпратихме 320 танка. Така че нашият принос очевидно беше значителен, особено в началото, когато беше най-необходим“, коментира дипломатът.

Да припомним, че на 16 октомври Зеленски представи стратегията на Украйна в тази война във Върховната Рада. "Планът за победа“ се състои от геополитическа, две военни, икономическа и една точка за сигурност. Той също така съдържа три тайни приложения.

Впоследствие украинският лидер заяви, че не планират да показват тайните приложения на страни, които не могат да укрепят Украйна. Той не вижда необходимост да предава тези планове на тези, които не могат да помогнат.