Инцидентът с руския боен самолет, станал по-рано над Черно море, е планирана провокация от страна на Русия. Това е заявил прессекретарят на полското правителство Пьотр Мюлер, съобщава РБК-Украйна с позоваване на Polsat.

"Това е по-скоро планирана провокация от страна на Русия. Виждаме, че Русия се стреми да привлече вниманието на международната общественост към този вид провокация“, е заявил той.

Мюлер съобщи, че нищо не се е случило с екипажа на полския самолет в резултат на инцидента.

"По външните граници на ЕС се изпълняват различни мисии в рамките на FRONTEX, институция на ЕС, която защитава границите на ЕС. Представители на полската гранична охрана участваха точно в такава мисия, чиято цел беше за наблюдение на въздушното пространство на територията на Румъния“, е заявил говорителят на полското правителство.

Той е обяснил, че като част от тази мисия е възникнала ситуация, когато един от руските изтребители се е приближил до полски самолет.

Медията припомня, че по време на патрулния полет на охранителния самолет L410 Turbolet над Черно море е възникнал инцидент с руски изтребител Су-35 , който е извършил агресивни и опасни маневри.

По време на инцидента два бойни самолета на румънските военновъздушни сили и два на испанските военновъздушни сили, които са назначени да изпълняват задачи на въздушната полиция, са били готови да се намесят във всеки един момент, но това не е било необходимо.