Служители на полската компания PGZ Service Orel са изпратени в Украйна за ремонт на военна техника, предадена на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), съобщава държавната информационна агенция РАР, като се позовава на пожелал анонимност ръководител на групата.

В текста се подчертава, че в някои случаи се налага изпратените техници да работят "в обсега на руската артилерия“. Те обслужват разнообразно оборудване, включително доставени от Полша гаубици Krab, германски танкове Leopard и камиони с боеприпаси Jelcz. Уточнява се, че специалистите отстраняват дребните дефекти на място, по-големите - в украинските заводи, а най-повреденото оборудване се транспортира до Полша.

Един от специалистите обясни пред репортери, част от оборудването, например самоходната артилерийска установка Krab, вече е превишила срока на експлоатация няколко пъти. Освен това се отбелязва, че руските войски "усилено търсят“ бойни машини.

Полша оказва военна подкрепа на Украйна от пролетта на 2022 година. През април същата година Варшава обяви трансфера на Киев на оборудване на стойност 1,5 млрд. евро. За една година сумата се увеличи първо с 1 млрд., а след това с още 500 млн. евро.