Полша планира да изпрати още 2000 войници в подкрепа на Граничната служба на границата с Беларус. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи и администрацията Мачей Вонсик пред PAP.

Според Вонсик въпросът за изпращането на допълнителни войници е бил обсъден на заседание на Комисията по национална сигурност и отбрана към Министерския съвет. Сега границата се защитава от около 2000 войници, но главнокомандващият на Граничната служба е поискал допълнителни хиляда бойци.

"Това ще бъде увеличение не с хиляда, а с две хиляди войници. Такова решение беше взето в Комитета по сигурността, такова решение взе министър Мариуш Блашчак“, заяви Вонсик.

Той добави още, че войниците ще пристигнат на границата през следващите две седмици. Те ще подкрепят дейностите на граничните служители както в Подляското, така и в Любелското воеводство.

Според заместник-министъра на вътрешните работи и администрацията днес всички опити за незаконно преминаване на границата са организирани и подготвени от беларуските служби.

"Цялата отбрана на границата днес е в обсега на полските служби“, отговори Вонсик на въпрос дали Варшава обмисля да се обърне към съюзници за подкрепа.

След неуспешния бунт на основателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин в Руската федерация, част от бойците му са прехвърлени в Беларус. Наемниците бяха разположени в палатков град. Украинските граничари отбелязват, че сега бойците не представляват заплаха за Украйна, но не са изключени провокации.

Наскоро министър-председателят на Полша заяви, че Руската федерация и Беларус са изпратили сто бойци на Вагнер в Сувалския коридор. Тази територия свързва Полша с Литва и другите балтийски страни и разделя Калининградска област на Русия от Беларус.